Jdi na obsah Jdi na menu
 


Naše Loonah

15. 10. 2012

 

38d-me-my-miracles.jpg

Všichni pohromadě - 38 dní stará štěňátka a já

Její jméno znamená Aloonah, láska z pouště. Doma jí říkáme Loonah, nebo také Luna, Lunka, Lunečka. Je to moje ohnivá Italka.

Už když jsem plánovala Akhamina štěňátka, měli jsme v úmyslu si jedno z nich nechat. Přála jsem si v duchu žíhanou fenku s výraznými znaky, ale v podstatě jsem to nijak neřešila a bylo mi to jedno. Kluk nebo holka, žíhaná nebo jakákoliv jiná, nezáleželo na tom. Vždycky to bude naše milované azaváče. Jednu žíhanou fenku jsem měla už dlouho zadanou, takže jsem si říkala, že první žíhaná holčina, která se narodí, už páníky má, a že moje bude prostě kterákoliv další fenečka, a pokud už žádná další nebude, doma zůstane kluk. Barvu jsem neřešila.

aloonah-2.jpg

Lunka, 35 dní

První se narodila Arwa Walet, atraktivně zbarvená žíhaná fenka. Tak tahle už páníky nejspíš má, říkala jsem si a nechala si na ni zajít chuť. Pak přišli na svět naši dva pejskové, Afellah Tariy a Agg Etebel. Čtvrtá se mi do ruky narodila Lunka a já se radovala, že tahle znakatá holka tedy nejspíš bude moje. Poslední přišla na svět úžasná bytůstka, žíhaná fenečka Aman Iman. Všechna štěňátka jsem měla ráda stejně, na každém z nich jsem dokázala najít něco úžasného a dle mého výjimečného a nejkrásnějšího, jak už se to zamilovaným lidským „psím mámám“ stává. Koho z nich si tedy vybrat?

Nakonec jsem zvolila „vylučovací metodu“. Coby správná chovatelka bych měla při výběru svého štěněte nestranně hledět na kvalitu exteriéru, jenže… Azavak není pes pro každého a je důležité, aby budoucí majitel a pejsek se k sobě pokud možno hodili. Na tom mi záleželo mnohem víc než na čemkoliv jiném. Aby se pak po čase nestalo, že majitel zjistí, že třeba tohle temperamentní zvířátko nedokáže zvládnout… že se s ním nedokáže shodnout. A tak jsem začala přiřazovat štěňátka k zájemcům podle toho, jak se mi jevily jejich povahy a budoucí životní styl. Povahy štěňátek se začaly rýsovat velice brzy a i když vím, že nakonec je nejvíc ovlivní výchova nových páníků, jsou vlastnosti, které zůstávají nebo se kterými se musí více či méně pracovat, aby byl ze štěňátka příjemný společník.

 loonah.jpg

 Lunečka, 50 dní

A celou tu dobu jsem pokukovala po Lunce. Líbila se mi. Moc. Mezi výraznou a charizmatickou Waletkou a drobnou půvabnou Aman Iman většinou unikala pozornosti. Pak se ale začal projevovat její svérázný charakter. Vyhraněný vlastní názor už zhruba ve věku tří týdnů. Tohle mrně jako první dokázalo přelézt ohrádku, a tak jsem ji často ráno našla na pelíšku mimo porodní box, jak sedí a vrtí se radostí, moje černobílá kráska, a vypadá jako vlaštovička vypadnutá z hnízda. Neunavitelné hyperaktivní mrně, které buď spí nebo řádí, nedokáže posedět… nic mezi tím. Začínalo mi být jasné, že zvládnout tuhle psí holku nebude asi v budoucnu úplně jednoduché. Bude s ní spousta legrace a radosti, ale taky bude hodně „svá“. A páníkům dá v budoucnu pěkně zabrat.

loonah-flowerbed.jpg

 Luna, 12 týdnů

V duchu jsem si naše tři holčičky přirovnávala ke třem živlům – zemi, vodě a ohni:

Arwa Walet – Gazela, dcera pouště - pro mne zůstává zemí, pevnou půdou pod nohama, záchytným bodem, o který se lze opřít, vyrovnaná, moudrá…

Půvabná kráska Aman Iman, jejíž jméno znamená Voda je život na poušti, je jako voda, průzračně čistý pramínek, běžící někdy svižně a živě, někdy bouřlivě, a jindy se mění v tiše a vyrovnaně plynoucí proud, aby se po chvíli změnil v dravou řeku…

Aloonah Tarha, má láska z pouště, je jako oheň, skotačivý plamínek, přeskakující z místa na místo, hřejivé teplo, které se však může nečekaně přeměnit ve spalující žár, šlehající plameny, které je těžké spoutat…

l-1.jpg

Luna, 4 měsíce

Jaký bude náš společný život? Všechno ukáže čas. Těším se na každý společný okamžik, který nás čeká. 

luna-7.5m.jpg

Luna, 7,5 měsíce

lunka-2.jpglunka-7.jpg

Luna, 8.5 měsíce

loo.jpg

Luna, 18 měsíců 

luna-format.jpgluna-headstudy1.jpgluna-front.jpg

Luna, 20,5 měsíce

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky "A" N´Ténéré