Jdi na obsah Jdi na menu
 


Psí sny

14. 11. 2010

Psům se zdají sny. Dokumentuje to třeba tohle video:

 http://www.super.cz/vtipky/14640-psi-sny.html

Co je vlastně sen? Podle Wikipedie jsou „sny sled obrazů, myšlenek, zvuků nebo emocí, běžících myslí během spánku. Obsah a účel snů není plně pochopen, ačkoliv byly tématem spekulací a zájmu během zaznamenané historie….“

O psím spánku je článek na http://casopis.planetazvirat.cz/080706-psi-spanek-1.html

A v angličtině třeba na: http://www.petplace.com/dogs/do-dogs-dream/page1.aspx

A na www Psychologie (http://www.help24.cz/index.php?page=problematika-snu&view=zvireci_sny) se v úvodu praví:

… Častá otázka je: mají zvířata sny? Kdo má psa rasy, v níž lidské "šlechtění" ponechalo lovecké pudy, ví, jak jejich hafan ve spaní "loví": čenich se natahuje, pracky kmitají, všelijak hučí. Vypadá to jako lidský snový spánek (paradoxní, REM fáze). O savcích lze říci, že sny mají (všichni savci máme stejně složitě organizovanou - šestivrstvou - mozkovou kůru).

Žádná němá tvář však dosud nepromluvila, aby se na nás obrátila se slovy "Včera v noci se mi zdálo ...".

A tady si dovoluji nesouhlasit. Moje malá chrtička se na mne obrací a promlouvá. To, že chápu smysl její ho psího „vyprávění“ jen ve velice hrubých rysech, je moje chyba, ne její.

Všichni naši pejskové snili přesně tak, jak popisují uvedené články. Ale nikdy jsem na nich nepozorovala, že by po probuzení na nich sen zanechal nějaký dojem, tak, jak tomu bývá u lidí, kteří dokážou obsah snu vyprávět. Že by se pocity ze snu daly vyčíst z následného chování psů, když se proberou. Ano, mluvím o objektivně měřitelných projevech, při kterých dochází ke zrychlení srdečního rytmu, dýchání se zrychlí, srst je zježená ještě i dlouho v bdělém stavu…

Akhami je zvířátko s velice citlivým, možná až přecitlivělým nitrem.  Do všeho, co dělá, jde přímo, srdcem a „plnou parou“, moje malá holka nedokáže dělat nic jen „napůl“. Je to moje malá senzibilka. Dokáže upozornit na přicházející záchvat migrény. Na to, že se do několika dní udělá paničce na rtech opar… že bude mít táta Tari zase problém s tlapkou… viděla jsem ji, jak čumáčkem na blízkém člověku zkoumá místo, kde má zhoubný nádor… brr… Prostě senzibilka. Kdyby byla vůči lidem méně opatrná a já důslednější, určitě by se jejích schopností dalo využít. Tahle nesmírná citlivost je sice moc zajímavá, ale má své výhody i nevýhody. Jakýkoliv negativní zážitek, a to ani nemusí jít o nic opravdu závažného, si totiž Akhami „bere“ mnohem víc než jak vídám u jiných psů. Její vnímání světa je velice emotivní, a Akhaminy bouřlivé emoce se odrážejí i v jejích snech.

Akhami totiž mívá zřejmě sny velice barvité. Akční. Noční můry. Má pelíšek u naší ložnice a já mám lehký spánek, takže se rychle probudím, když Akháška začne nahlas snít. Nožky jí kmitají, tlumeně bafá, vrčí, vyje… Chvíli to trvá, Akha pak vyskočí, slyším klapot jejích drápků na podlaze, a pak zpoza rohu vykoukne její hlavička. Podívá se na mne, jako by mě volala, a honem utíká zpět na pelíšek. Stulená v klubíčku, se zvednutým čumáčkem, čeká, až k ní přijdu. Sednu si k ní, obejmu ji, hladím. Zježená Akha se chvěje, funí, srdíčko jí buší, někdy tichounce „vypráví“ svůj sen. Tak si spolu tiše povídáme, až se pomalu začne uklidňovat. Tep a dech se jí vrátí do normálního rytmu, kožíšek už nemá naježený. A po nějaké době se uvolní a usíná.

Snažila jsem se vypozorovat, jestli tyhle její sny nějak souvisí s tím, co ten den prožila. Zda odrážejí čerstvé prožitky. Někdy ano, ale někdy ne. Také se domnívám, že svou roli u mojí feničky hrají i hormony, protože své divoké sny mívá častěji těsně po hárání a pokud má falešnou březost. Ale jindy z mého pohledu přicházejí „z čistajasna“. Ale to je mé hledisko, lidské.

Jak je to tedy se sny, u lidí i psů? Co je to sen? Kdo ví.

sny.jpg

Všichni sní, sním i já sám,
že v žaláři přebývám.
Sním, že je to nyní těžší,
sním, že jsem byl svobodnější.
Co je život? - Přelud, klam.
Co je život? Potřeštění,
smyšlenka, stín, to, co není.
Vše velké je malé jen.
Dnes už vím: život je sen
a také sny jsou jen snění.

Pedro Calderón de la Barca, Život je sen, překlad Vladimíra Mikeše